lina veteriner kliniği maltepe

Veteriner Kartal

Veteriner hekimler evcil hayvanları, kümes hayvanlarını, suda yaşayan ve birçok türdeki hayvanlara sağlık konusunda hizmet vermekteler. Bu hayvanların hastalıklarına, beslenmelerine, bakım rutinlerine karar vererek hayvan sahiplerini bilgilendirir ve canlıların huzurlu bir yaşam sürmelerine katkıda bulunurlar.

Aynı zamanda koruyucu hükümler ve uygulamalar yönünde alınan kararlar doğrultusunda işlemler gerçekleştirirler.

İşte bu kanunlardan biri de hayvanlara takılması zorunlu hale getirilen çip yasasıdır.

Belirlenen süre sonunda çip taktırmayan bireyler cezai yaptırım ile karşılaşacaklardır. Bunun tespiti ise çip okuyucu ile yapılan taramada ortaya çıkartılıp ilgili makama bildirilmesi şeklinde olacaktır.

Çip uygulaması ile hayvana ait:

  • İsim bilgisi,
  • Pasaport numarası,
  • Irk Ve Türü,
  • Cinsiyeti,
  • Doğum tarihi ile geçmiş hastalıkları ile aşı bilgileri kaydedilmektedir.

Ayrıca hayvan sahibine ilişkin isim, iletişim numarası, yaşadığı il, ilçe bilgileri de kaydedilen bilgiler arasındadır.

Soğanlık Veteriner

Evcil hayvanların korunması ve kollanmasına yönelik olarak bazı zamanlar hükümetler yasalar çıkarır. Bu yasalardan biri de evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu olmuştur.

Birçok sektörde olduğu gibi teknolojinin nimetlerinden faydalanan bir sektör de pet sektörüdür. Pet mikroçipleri sayesinde evcil hayvanlar kimlik ve kaybolmaları durumunda bu mikroçipler sayesinde kolayca bulunmaları söz konusu olur. Aynı zamanda evcil hayvan sahibinin de adres ve iletişim bilgileri kaydedildiği için kaybolan hayvanın veteriner kliniklerinde taranması sayesinde ulaşım kolaylaşır.

Mikroçipler gps cihazları ile karıştırılmamalıdır. Mikroçip ile hayvanın kaybolması durumunda veteriner kliniklerinde çip okuyucu sayesinde sahibinin bulunup ulaştırılması hedeflenir. GPS ise hayvanın konumunu verici bir gereçtir.

Mikroçipler derinin altında 25 yıl herhangi bir zarar vermeksizin kalabilirken gps cihazlar pille çalışır ve pillerin ömrü bittiğinde değiştirmek gereklidir. Ayrıca genellikle tasmaya yerleştirilen gpsler tasmanın düşmesi ya da kopmasıyla etkisizleşmiş olur.

Cevizli Veteriner

Herkes tarafından bilindiği üzere evlerde bakımı üstlenilen hayvanların kaçma ihtimali oldukça yüksek olmaktadır. Evlerde bakılan bu canlılar dış dünyada kendilerine bir yer edinemeyebilirler. Bu yüzden hayvanlara çip taktırmak önemli bir yere sahiptir.

Ev hayvanları yalnızca kaçma tehlikesi değil sahiplerinin sokağa terk etme riskine de maruz kalabilirler. Çip kanunu, içerisinde hayvanın hakkını savunan hükümler bulundurur. Öyle ki, sokağa terk edilen hayvan sahibine yüklü miktarda para cezası uygulanırken hayvan yeniden sahiplendirilir ya da barınaklara gönderilir.

Ev ortamı içerisinde büyümüş ve zaman geçirmiş olan bir hayvanın barınakta zorlanacağı aşikardır. Hayvanlar duygu sahibi canlılardır ve terk edilme hissini yaşarlar. Bunun sonucunda yemezler, içmezler adeta depresyona girerler. Çip yasası ile hayvanların bu denli eziyet çekmesinin önüne geçilmesi de amaçlanır.

Yeniden sahiplendirme, hayvanın yeni aile bireyi tarafından yetkili kuruma başvuruda bulunup pasaportunun değişmesi talebi şeklinde gerçekleşir.

Çiplerin bir faydası da veteriner kliniklerinde yapılan tarama sayesinde tüm geçmiş işlemler görüntülenebilmesidir.

Uğurmumcu Veteriner

Ev canlılarının yaşamlarına kontrol ve düzen getirmek amacıyla evcil hayvanlar çip uygulaması geliştirilmiştir. Uygulama esnasında hayvan sahiplerinin en fazla çekindiği konulardan biri çipin canlıya zarar verip vermeyeceği ile canını yakıp yakmadığıdır.

Mikroçip pirinç tanesi büyüklüğündedir ve hayvanın kürek kemiği arasında bulunan derisi altına yerleştirilir. Anestezi uygulaması yapılmadan çip yerleştirilmektedir. Acısı ise rutin olarak yapılan aşılardan farksızdır. Çoğunlukla hayvanlar bu acıyı hissetmezler.

Yavru canlılarda daha acılı bir uygulama olabileceği için 6-8 haftadan sonra çip taktırılması veteriner hekimler tarafından önerilmektedir.

Mikroçipler, aktif olmayan radyo dalga ile çalışıyor. Bu da sürekliliği olan bir çalışma şekli olmayıp yalnızca radyo dalgaları iletildiğinde çalışıyor. Hayvana zarar verecek herhangi bir olumsuz yönü bulunmamaktadır.

 

 

lina veteriner kliniği maltepe